Zijn jouw werknemers wel gelukkig?

Geluk staat garant voor hogere productiviteit

09 augustus 2013

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Gelukkige werknemers zijn productiever, minder vaak ziek en leveren beter werk af. Je kunt je werknemers onder andere gelukkig maken met flexibele werktijden, zo blijkt uit onderzoek.

Werknemer gelukkig, jij gelukkig

Uit onderzoek van iOpener blijkt dat werknemers die gelukkig zijn op het werk, bijna twee keer zo productief zijn. Ze hebben veel meer energie, zijn minder vaak ziek, meer betrokken en leveren kwalitatief beter werk. Dat is dus niet alleen een gelukkige situatie voor je werknemers, maar ook zeker voor jou. 

Waar herken je een ongelukkige werknemer aan?

Heb je een personeelslid dat minder creatief of oplossingsgericht is? Dan is de kans aanwezig dat je werknemer het (even) niet naar zijn of haar zin heeft op het werk. Pas dan op voor 'emotionele besmetting'. Ongelukkige werknemers kunnen namelijk snel hun blijere collega's 'besmetten' met hun verdrietige of boze stemming. Andersom werkt het trouwens ook. Een gelukkige werknemer verhoogt de sfeer en dat is juist goed voor de productiviteit van een team. 

Voorwaarden voor geluk op het werk

Je kan je werknemers gelukkig maken met flexibele werktijden. Voor sommigen is het niet haalbaar om van 9 - 5 te werken, bijvoorbeeld omdat ze een kind hebben. Als ze de mogelijkheid krijgen om mobiel te werken, kunnen ze zelf hun werktijden en -plek bepalen en werk en privé beter combineren

Wist je trouwens dat de hoogte van het salaris niet de allesbepalende factor is voor geluk op het werk? De gelukkigste werknemers hebben een beroep in de dienstverlening, waar sociaal contact dagelijkse kost is. Ook creativiteit en samenwerking zijn belangrijke voorwaarden voor geluk op het werk. Voor werknemers tussen de 25 en 35 is het trouwens ook heel belangrijk dat ze onder werktijd kunnen Facebooken of Twitteren.