Topsalarissen in mkb openbaar

Beloningen moeten op jaarrekening

25 januari 2011

Topsalaris hier, gouden handdruk daar. Af en toe komt er weer een multinational in het nieuws omdat er een flinke smak geld is uitgedeeld. Het mkb ontspringt te dans. Grote mkb-bedrijven kunnen daarom sinds begin deze week gedwongen worden de vergoeding van bestuurders te publiceren.

De NBA, de beroepsorganisatie van accountants, bracht maandag een nieuwe instructie naar buiten met daarin een voorbeeldtekst die accountants kunnen gebruiken als mkb-bedrijven weigeren de beloningen van bestuurders te publiceren. Waarom deze stok achter de deur? Omdat de publicatie van beloningen wettelijk al verplicht was voor het mkb, maar velen zich er niet aan houden. 

Uiterst redmiddel

De ondernemersleiding krijgt natuurlijk eerst de kans om zelf de beloningen van bestuurders te publiceren. Doen zij dat niet, dan kan de accountant dit met de raad van commissarissen bespreken. Als uiterst redmiddel is er de voorbeeldtekst. Deze 'handreiking' kan ook worden gebruikt in andere gevallen waar materiële zaken in de toelichting bij de jaarrekening ontbreken. 

De NBA benadrukt overigens dat mkb-bedrijven met maar één bestuurder niet wettelijk verplicht zijn het salaris openbaar te maken.