Tevreden werknemers zijn vooral passief

90 procent is tevreden, 20 procent is bevlogen

09 juli 2012

90 procent van de werknemers in Nederland is tevreden over zijn werk, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dat klinkt positief, maar het minder goede nieuws is dat slechts 20 procent van de beroepsbevolking bevlogen is.

Wilmar Schaufeli, hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en senior adviseur bij 365/Zin, waarschuwt ondernemers: "Staar je niet blind op tevredenheid. Tevredenheidsonderzoeken geven een te eenzijdig beeld van werknemers."

Bevlogen mensen maken het verschil 

Medewerkerstevredenheidsonderzoeken (MTO’s) meten de mening van werknemers over de organisatie, de arbeidsomstandigheden en de voorwaarden. Of een werknemer zich met ziel en zaligheid inzet voor de organisatie, dát maak je niet op uit een MTO. Volgens Schaufeli zouden die cijfers weleens een stuk lager uit kunnen vallen dan je tevredenheidspercentages: “We weten uit onderzoek dat 90 procent van de werknemers tevreden is, maar slechts 20 procent bevlogen. Punt is, dat het verschil tussen tevreden werknemers en bevlogen werknemers fundamenteel is. Tevreden werknemers doen hun best, maar bevlogen werknemers maken het verschil in de resultaten. Zo hebben wij eens een organisatie onderzocht waar de werktevredenheid op 80 procent lag. Toch wilde 50 procent van het personeel liever vandaag dan morgen een andere baan. Toen de bevlogenheid onder het personeel werd gemeten, kwam dit uit op slechts 3 procent. De organisatie schrok van de uitkomsten. Dit scenario moet én kun je voor zijn”, aldus Schaufeli.

Effect bevlogenheid op arbeidsprestatie

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bevlogenheid een direct verband heeft met arbeidsprestaties. Schaufeli: "Ook op dit gebied is het verschil tussen tevreden en bevlogen mensen enorm.We weten uit onderzoek dat als in je organisatie vijf mensen bevlogen worden, de productiviteit stijgt en gelijk wordt aan die van zes mensen. Oftewel: Zonder een nieuwe werknemer te hoeven aannemen, krijg je er in je bedrijf de productie van één werknemer bij. Daarbij verzuimen deze vijf bevlogen mensen zo’n 30 procent minder en werken ze ruim 60 procent veiliger: Nog twee kostenposten die je kunt voorkomen door je personeel bevlogen te maken.”

Bron: 365/Zin