Trotse medewerkers maken het verschil

Ondernemer in beeld ElkeDagBeter Award | Godfried Kaanen

24 juli 2017

Bij BOSCH Scharnieren en Metaal wordt gewerkt in clusters, waarbinnen medewerkers kunnen doorgroeien. De bijzondere aanpak trok in 2013 de aandacht. Ze werden genomineerd voor de ElkeDagBeter Award en wonnen hiermee een coachingssessie met Huub van Zwieten. Hiermee kan directeur Godfried Kaanen de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers nog verder verbeteren.

Ondernemer: Godfried Kaanen

Bedrijf: BOSCH Scharnieren en Metaal B.V.

Sinds: 1918

Rechtsvorm: BV

Werknemers: 30

Jaaromzet: 3,5 miljoen euro

ElkeDagBeter Award

MKB-Nederland organiseerde in 2013 de ElkeDagBeter Award, de award voor het bedrijf dat het meest duurzaam met zijn werknemers omgaat. De award is onderdeel van de campagne ElkeDagBeter.nu van MKB-Nederland en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit omdat door vergrijzing de komende jaren een tekort aan arbeidskrachten ontstaat. Wil je ook in de toekomst verzekerd zijn van goede werknemers, dan moet je nú investeren in mobiliteit, gezondheid en scholing.

Ziekteverzuim drastisch afgenomen

Bij BOSCH Scharnieren en Metaal staan zelfstandigheid en vakmanschap centraal. Het bedrijf werkt niet met afdelingen, maar met zogenaamde werkcellen. Dat houdt in dat medewerkers in clusters werken van bij elkaar horende werkzaamheden en mensen. Multifunctioneel werken dus. Binnen zo’n cluster kunnen medewerkers doorgroeien van een junior- naar een seniorfunctie. Maar doorgroeien kan ook binnen één cel of meerdere cellen. Kaanen: “Aanvankelijk vielen de resultaten tegen, maar nu merken we elk jaar een verbeterd bedrijfsresultaat. En het ziekteverzuim is drastisch afgenomen.”

Coachingssessie

Drie mkb-bedrijven werden in 2013 genomineerd voor de ElkeDagBeterAward: Bakkerij Verba, BOSCH Metaal en Scharnieren B.V. en Hoppenbrouwers Elektrotechniek B.V. De laatstgenoemde ging met de Award naar huis. Met de bijzondere aanpak van Bosch Metaal en Scharnieren B.V. won het bedrijf een coachingssessie met Huub van Zwieten van Talent First. Kaanen: “Onze ogen waren al geopend.”

Sociale innovatie is van belang

“Onze medewerkers zijn in werkcellen ingedeeld, waarbinnen ze multifunctioneel werken. Huub vroeg in de sessie aan medewerkers of ze zich aan elkaar wilden voorstellen. Wat bleek? Sommige mensen met dezelfde functie gaven een andere functieomschrijving. De medewerker lasermachine noemde zich bijvoorbeeld programmeur, terwijl dat slechts een onderdeel is van zijn werkzaamheden. Dat was wel een leerpuntje. We gaan dat in functioneringsgesprekken duidelijker bespreken. Leuk om van Huub te horen hoe hij tegen ons bedrijf aankijkt. Onze ogen waren al geopend. We wisten al dat sociale innovatie van belang is. Wij gaan verder op de ingeslagen weg.”

Trots

Huub van Zwieten: “Wat mij opviel bij dit bedrijf was dat medewerkers trots zijn op het bedrijf. Ook de aanpak van BOSCH Metaal en Scharnieren B.V. is bijzonder. Godfried Kaanen maakt laaggeschoolde medewerkers verantwoordelijk voor hun werk door teams te vormen die aan elkaar leveren. Deze aanpak zorgt ervoor dat medewerkers gedisciplineerd blijven en bijvoorbeeld hun werkplek goed schoonhouden. Ik heb meegegeven dat iedereen anders is. Daarom moet elke medewerker op zijn eigen manier worden ingezet. Dat unieke moet in het werken en aansturing terugkomen. Bij BOSCH Metaal en Scharnieren B.V. was dat besef er al, maar ik heb het kunnen bekrachtigen.”

Tip van Huub: “Geef net als Godfried je medewerkers verantwoordelijkheid en vertrouwen. Trotse medewerkers maken het verschil.”