Mkb'ers staan open voor 55-plussers bij sollicitatie

Ondernemers positief over oudere sollicitanten

11 april 2014

40 procent van de mkb'ers is bereid om specifiek oudere sollicitanten uit te nodigen voor vacatures. Dat blijkt uit onderzoek van MKB-Nederland en UWV dat werd gepresenteerd tijdens de Week van de Ondernemer.

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

Regelingen en kortingen voor je personeel, het kán!

Ondernemers willen de oudere sollicitanten niet alleen uitnodigen voor een gesprek, zo blijkt uit het onderzoek. Ze willen de werkzoekers ook helpen door bijvoorbeeld hun netwerk beschikbaar te stellen.

Kwaliteiten van ouderen

Uit het onderzoek blijkt dat mkb'ers positief zijn over de kwaliteiten van 55-plussers. Van de 241 ondervraagde ondernemers vindt 72 procent dat oudere werknemers loyaler zijn aan de organisatie. Meer dan de helft (56 procent) vindt 55-plussers betrouwbaarder dan jongere werknemers.

"Ervaren werknemers zijn onmisbaar voor de continuïteit en groei van een onderneming", zegt arbeidsmarktspecialist Rob Slagmolen van MKB-Nederland. Het onderzoek laat volgens Slagmolen zien dat ondernemers ook hebben voor de kwaliteiten van 55-plussers. "Ondernemers zoeken naar de juiste man of vrouw op de juiste plaats. Dat kan heel goed een 55-plusser zijn", zegt André Timmermans van UWV. "Die brengt ervaring en vakkennis mee, die hij bovendien graag deelt met jongeren in het bedrijf." 

Stimuleren van contact

Onderzoekspartners UWV en MKB-Nederland gaan samen campagne voeren om te zorgen dat 55-plussers vaker in contact komen met werkgevers. Zij denken dat persoonlijk contact tussen werkgevers en oudere werkzoekenden belangrijk is om vooroordelen weg te nemen. Daarom vragen ze mkb-bedrijven om oudere sollicitanten bewust uit te nodigen voor een gesprek.

Van de ondervraagde ondernemers verwacht ruim een derde komend jaar nieuwe werknemers aan te nemen. Meer dan een derde denkt dat het aantal werknemers stabiel blijft en 21 procent rekent op een krimp.

Bonus

Ondernemers zonder vacatures worden aangespoord hun netwerk open te stellen. Uit de enquête blijkt dat 28 procent bereid is om dat te doen. Slagmolen benadrukt dat je als ondernemers ook (financiele) regelingen kunt inzetten als je een 55-plusser in dienst neemt. Denk bijvoorbeeld aan de mobiliteitsbonus.

Tijdens de Week van de Ondernemer riep minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de 1.500 aanwezige ondernemers op om zich aan te sluiten bij het initiatief MKB-Nederland en UWV.

Auteur

Claartje Vogel