Hoe regel ik een visum?

Voor personeel in het buitenland

01 december 2017

Ben je van plan om personeel in het buitenland te laten werken? Dan kan het nodig zijn om een visum te regelen. Hoe weet je dat? En hoe pak je het aan?

Personeel in het buitenland

Het belangrijkste uitgangspunt voor werken in het buitenland is simpel: is je personeelslid onderdaan van de Europese Unie, dan heeft hij geen visum of werkvergunning nodig om elders in de EU aan de slag te gaan.

Maar let op: in veel Europese landen gelden voor mensen met de Kroatische nationaliteit tot 2020 beperkingen. Zwitserland vraagt een werkvergunning van Kroaten, Bulgaren en Roemenen. Liechtenstein hanteert quota voor het aantal mensen dat er mag komen wonen en werken; dit geldt voor EU-onderdanen, Noren en IJslanders. Controleer zekerheidshalve welke nationaliteit jouw medewerker heeft. Vloeiend Nederlands spreken is niet hetzelfde als een Nederlands paspoort hebben.

Begin op tijd!

Buiten de EU wordt het allemaal wat ingewikkelder. Daar zijn vaak wél een visum en werkvergunning nodig om aan de slag te kunnen. Begin op tijd met het aanvragen van de benodigde documenten, want de toelatingseisen verschillen per land. Afhankelijk van het land en de eisen kan de procedure vele maanden in beslag nemen. 

Gaat je werknemer bijvoorbeeld voor langere tijd werken in een van de Verenigde Arabische Emiraten? Dan zal voor het verkrijgen van het juiste visum een medisch onderzoek gedaan worden. 

Ambassade of consulaat

Welke vergunningen nodig zijn, verschilt ook per land. Het is het handigst om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van het land waar de expat gaat wonen en werken. Of kijk op de website van de betreffende ambassade. Je vind er meestal ook informatie over de kosten van een visum en werkvergunning en de manier waarop je kunt betalen.

Vingerafdrukken

Het ene land is duurder dan het andere. Zo kost een visum met werkvergunning voor de Verenigde Staten 328 euro en een ‘familievisum’ 309 euro. Daar kunnen in sommige gevallen nog kosten bijkomen voor het nemen van vingerafdrukken en het doen van medisch onderzoek – dat laatste kost bijvoorbeeld 145 euro per persoon.

Indonesië geeft werkvergunningen af voor maximaal een jaar. De werkvergunning kost 1200 dollar per jaar. Verblijf van partner en kinderen kost nog eens zo’n 750 euro per persoon per jaar. Elke verlenging – die elk jaar nodig is – kost 750 dollar per persoon voor de verblijfsvergunning en 650 dollar voor de werkvergunning.

Let erop dat elk land z’n eigen procedure heeft voor het aanvragen van visa en vergunningen. Wijk daar niet vanaf, want dat kan zorgen voor ernstige vertraging. Een klein voorbeeld: Amerika en India hanteren andere normen voor pasfoto’s dan Nederland. Zorg ervoor dat de foto’s voldoen aan de vereisten van het land van bestemming. Sommige landen vragen ook om een verklaring van goed gedrag. Die kun je aanvragen bij Justis

Gele koorts

Het is trouwens handig om ook op de website van KLM te kijken. Daar vind je een overzicht van alle vereisten voor reizen naar het buitenland.  Sommige landen vragen alleen een geldig paspoort bij aankomst, in andere landen moet het paspoort tot na zes maanden na vertrek geldig zijn. Er zijn ook landen waar bepaalde vaccinaties vereist zijn. In Afrika bijvoorbeeld, is inenting tegen gele koorts vaak verplicht. Houd er rekening mee dat sommige vaccinaties pas na enkele weken hun werk doen. Meer informatie over vaccinaties vind je ook bij de GGD.

Emigreren

Gaat je medewerker echt emigreren? Daar komt nog veel meer bij kijken. Overweeg in dat geval om een gespecialiseerd bureau in te schakelen.