Checklist bij aannemen en start nieuwe werknemer

Alles wat je moet vastleggen rond nieuw personeelslid

30 november 2018

Bij het aannemen van een nieuwe werknemer komt veel papierwerk kijken. Met deze checklist vergeet je niets meer. Daar hoort ook een goede introductie bij, want iemand succesvol introduceren in een organisatie loont.

Checklist nieuwe werknemer

Goede start

Naast een kloppende administratie is een goede introductie van de medewerker van groot belang. Een bliksemuitleg leidt alleen maar tot hoofdpijn en veel vragen. Dat zal de productiviteit en het functioneren ook niet ten goede komen, ook niet van de collega’s. Iemand succesvol introduceren in een organisatie loont! Het betekent:

  • Snel op de hoogte brengen van de noodzakelijke informatie;

  • Volledig op de hoogte stellen van alle relevante informatie.

Neem de tijd

Zorg voor duidelijkheid over wat je van de nieuwe medewerker verwacht en neem er de tijd voor, afhankelijk van de aard van de functie. Ook is het belangrijk om de nieuwe medewerker wegwijs te maken met de (ongeschreven) wetten en gedragsregels van de onderneming. Het personeelshandboek samen doornemen is daarbij heel belangrijk. Maak vooraf een draaiboek met een planning en zorg dat alle voorbereidingen (zoals aanmaken email-adres e.d.) zijn geregeld voordat de medewerker start.

Gebruik gratis onze handige checklist voor ondernemers. Deze kun je gebruiken zodat je niets vergeet. Je kunt de checklist aanvullen met zaken die relevant zijn voor jouw onderneming of je kunt er juist zaken uithalen als je wilt. Pensioen is bijvoorbeeld niet altijd verplicht om aan te bieden als (kostbare) arbeidsvoorwaarde.

Auteur

Nieky van Vlerken