Hogere personeelskosten voor buitenlandse bedrijven in Nederland

Nederlandse bedrijven geven fors minder uit

15 december 2009

Nederlandse bedrijven geven fors minder uit aan hun werknemers dan buitenlandse ondernemingen die in Nederland actief zijn. De personeelskosten van Nederlandse bedrijven lagen in de periode van 2001 tot 2005 30% lager dan bij het gemiddelde buitenlandse bedrijf in Nederland.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren gemeld.

Japanse en Amerikaanse bedrijven betalen het best. Ondernemingen uit de Verenigde Staten betalen 70% boven het gemiddelde, Japanse concerns 51%. Bedrijven met een Europese moeder betalen gemiddeld 20% meer dan Nederlandse bedrijven. Buitenlandse bedrijven in nederland, die in het algemeen meer hooggekwalificeerde werknemers in dienst hebben, betalen volgens het CBS beter om hun personeel te behouden.

Een mogelijke verklaring voor de hogere salarissen van Japanse en Amerikaanse bedrijven is volgens de onderzoekers dat ze geen onderscheid maken tussen hun Nederlandse werknemers en hun werknemer in het thuisland. Bovendien zijn Amerikaanse en Japanse bedrijven in Nederland vooral actief in sectoren waar de salarissen sowieso hoger liggen. Maar ook als met dit gegeven rekening wordt gehouden, betalen Japanse en Amerikaanse bedrijven nog altijd 36% en 24% meer.

Bron: Financieel Dagblad