Ontwikkeling van personeel draagt bij aan groei van onderneming

Hoe haal ik het beste uit mijn mensen?

21 februari 2013

Je wilt dat je medewerkers zich kunnen ontwikkelen en je wilt het beste uit je mensen halen. Maar hoe doe je dat als ondernemer? Wat heb je bijvoorbeeld aan plannings-, functionerings- en beoordelingsgesprekken? Antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen lees je op de Excelleren.nu.

Hoe stimuleer je de leercultuur binnen je organisatie? Dat is een vraag waar veel mkb’ers het antwoord niet op weten. MKB-Nederland, branche-organisaties en het Ministerie van SZW brengen daar met Excelleren.nu verandering in. Initiatiefnemer MKB Nederland geeft in totaal 500 mkb-bedrijven een gratis ‘op maat’ advies over hoe de leercultuur het beste vorm kan krijgen. Op de pagina's Excelleren.nu staat informatie over het project en vind je allerlei achtergrondinformatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

MKB TV: Mario Bierkens over duurzame leercultuur

In vijf delen legt Mario Bierkens op video uit hoe jij samen met je personeel een duurzame leercultuur kunt creëeren. Wat is daarbij belangrijk? Dat je het juiste voorbeeld geeft (95 procent van het gedrag van je werknemers is kopieergedrag), dat je de juiste vragen stelt en het leren leuk maakt. Hoe je dat doet vertelt hij je aan de hand van heldere voorbeelden en praktische tips waar je morgen al mee aan de slag kunt.

HR cyclus en personeelsscan

Wil je bijvoorbeeld weten wat een HR cyclus is en hoe je nu precies een beoordelings- of functioneringsgesprek voert? Of wil je weleens weten hoe het met je personeelsbestand is? Volg het stappenplan voor een personeelsscan en je weet wat de zwaktes en sterktes zijn. Zo kun je iets doen aan de ‘gaten’ in de kwaliteiten van je organisatie.

EVC en generatiemanagement

Ervaringscertificaat is een andere term voor de Erkenning van Verworven Competenties (EVC). Dit certificaat maakt zichtbaar welke kennis, inzichten en ervaringen de werknemer al heeft. Maar hoe regel je dat voor je werknemers?

Binnen jouw bedrijf werken zowel (piep)jonge als oude(re) mensen naast elkaar. Zo op het eerste gezicht zonder problemen. Toch is generatiemanagement om veel redenen een must. Waarom is generatiemanagement belangrijk, ook voor jou als mkb'er? 

Aanmelden voor Excelleren.nu?

Hoe werkt Excelleren.nu? De ondernemer krijgt bezoek van een HR-professional die op basis van een aantal uitgebreide gesprekken een advies formuleert. Meedoen? Meld je aan bij je eigen brancheorganisatie. Ruim 300 bedrijven gingen je al voor.

Auteur

Patty Sjerps