'Stimuleer vrouwelijk ondernemen'

Europees Parlement wil meer vrouwen met eigen zaak

13 oktober 2011

'Vrouwelijk ondernemen moet gestimuleerd worden.' Dat vindt het Europees Parlement. Beginnende vrouwelijke ondernemers zouden meer financiële en educatieve steun moeten krijgen, zo verklaart het Parlement.

Dat staat in de resolutie die het Europees Parlement dinsdag heeft aangenomen, zo schrijft NUzakelijk.

1 op de 10 vrouwen ondernemer

Op dit moment is een op de tien vrouwen in de Europese Unie ondernemer, terwijl dat bij mannen een op de vier is. Volgens het Europees Parlement moeten Brussel, de lidstaten, regionale en lokale autoriteiten meer bekendheid geven aan de financiële hulpmiddelen waar vrouwelijke ondernemers gebruik van kunnen maken.

Startende vrouwen

Startende ondernemers - zowel mannen als vrouwen - kunnen onder meer gebruik maken van de European Progress Microfinance Facility, voor een microlening tot 25.000 euro. Deze lening is bedoeld voor mensen die een eigen zaak hebben, maar geen toegang hebben tot de 'gangbare' kredieten, zoals een lening bij een bank of via familie.

Actieplan

De Europese Commissie moet van het Parlement een actieplan opstellen om meer vrouwen aan het ondernemen te krijgen. Zo staat in de resolutie dat er meer aandacht moet komen voor het uitwisselingsprogramma 'Erasmus for young entrepreneurs' dat jonge ondernemers de mogelijkheid biedt om werkervaring op te doen in andere lidstaten. Blijkbaar wordt de weg naar dit uitwisselingsprogramma door vrouwen nog niet goed gevonden.

Reden 

Waarom vrouwen op dit moment nog weinig voor het ondernemerschap kiezen? Volgens onderzoekers van de Duitse universiteit van Wuppertal omdat vrouwen weinig risico's durven te nemen en weinig competitiedrang hebben

Bron: NUzakelijk

Auteur

Lenneke Arts