55-plussers zijn meest trouwe werknemers

'Ondernemers moeten waarde oudere werknemers niet onderschatten'

03 augustus 2012

Vooral 55-plussers zijn trouw aan hun werkgever. Ze willen waardevol zijn voor de organisatie waarvoor ze werken. De bredere arbeidsmarkt interesseert hen weinig, wat hen tot trouwe arbeidskrachten maakt.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener 365. Oudere werknemers werken autonoom aan hun eigen projecten, ze hebben weinig aansturing nodig. Bovendien is hun jarenlange ervaring waardevol: ze werken vaak heel efficiënt en vormen een bron van kennis voor minder ervaren werknemers.

Oudere werknemers

Misschien denk jij als ondernemer dat je oudere werknemers vooral hun tijd tot hun pensioen uitzitten en drive missen. Maar stiekem heb je deze werknemers juist nodig, volgens het onderzoek. Zeker met de aankomende krapte op de arbeidsmarkt is het volgens 365 belangrijk om de waarde van je oudere werknemers te onderkennen. Nieuwe arbeidskrachten hebben minder ervaring of zijn minder geschoold.

Autonomie

Uit een ander onderzoek, van hoogleraar Engagement en productivity Willem van Rhenen, blijkt dat met de jaren, autonomie belangrijker wordt. Hoe meer ervaring een werknemer heeft, hoe meer vrijheid hij wil om het eigen werk te bepalen. Ouderen voelen zich uitgedaagd als ze hun kennis kunnen inzetten voor gespecialiseerde klussen. Bovendien dragen ze hun kennis graag over aan jongeren. 

Scholing

Nog een goede tip om mee te nemen vanuit het onderzoek: Scholing maakt oudere werknemers vaak gestresst. Dus waar je misschien altijd dacht dat scholing je mensen gemotiveerd houdt: dat werkt niet voor álle werknemers zo. 

Bron: 365