‘Yoga helpt je werknemers te ontspannen’

Ondernemer Ina Heijnen combineert liefde voor yoga met haar vakgebied

15 augustus 2013

Yoga als manier om balans en bewustwording in bedrijven te creëren, dat is in een notendop wat Ina Heijnen wil bereiken met haar ‘vers van de pers’ bedrijf Yourganization.

Naam: Ina Heijnen

Bedrijfsnaam: Yourganization

Bedrijfsvorm: zzp

Opgericht: augustus 2011

Werkt: ongeveer 4 uur per week, naast haar 32-urige baan

Eerste bijbaan: Kranten rondbrengen

Yourganization: combinatie van passie en liefde

Yoga gebruiken in je bedrijfsvoering: Het klinkt misschien gek, maar als je ondernemer Ina Heijnen aan het woord hoort, is het eigenlijk heel logisch. “Het brengt je werknemers dichter bij zichzelf, waardoor op de werkvloer meer begrip voor elkaar ontstaat. Yoga maakt je rustig, geeft je verlichting en maakt je lichaam sterker en flexibel.”

Met haar bedrijf Yourganization, probeert Ina via yogalessen de balans en ontspanning in bedrijven te brengen en hun identiteit te verbeteren. Het idee voor Yourganization is ontstaan uit Ina’s passie voor haar masterstudie Cultuur, Organisatie en Management gecombineerd met haar liefde voor yoga. “En omdat yoga een positieve bijdrage aan organisaties kan leveren, wilde ik juist op dat gebied iets betekenen voor bedrijven.”

Opdrachtgevers

Zo’n vijf jaar geleden volgde Ina haar eerste yogales. “Al snel wist ik: hier wil ik ook graag les in geven. Ik heb eerst allerlei stijlen uitgeprobeerd en uiteindelijk ben ik dit jaar de opleiding tot yogadocent gaan volgen. Intussen geef ik wekelijkse lessen bij een yogaschool in Utrecht.”

Afgelopen zomer haalde ze haar eerste opdrachtgever binnen, en niet zomaar één: een reeks van zes yogalessen geven aan de werknemers van IKEA. “Helaas switchte mijn contactpersoon van baan, waardoor de lessen ophielden, maar zij probeert mij nu bij haar huidige organisatie te promoten. In december ben ik klaar met mijn opleiding tot yogadocent en heb ik meer tijd om nieuwe opdrachten binnen te halen. Ook wil ik een rondje maken langs de bedrijven waar ik een proefles heb gegeven, om te kijken of ze geïnteresseerd zijn in een vervolg.”

Zweverig imago

Verschillende bedrijven bieden hun werknemers al de mogelijkheid om yogales te volgen. Toch hoor je het niet vaak. Ina: “Ik heb het idee dat veel bedrijven daar niet voor uit durven te komen. Yoga krijgt regelmatig het stempel ‘een beetje vaag’ te zijn. Maar ik weet bijvoorbeeld dat bij een aantal ministeries yogalessen gegeven worden.”

Om iets te doen aan dat zweverige imago, heeft Ina haar vrienden een mannenworkshop aangeboden. “Mannen vinden yoga vaag en ‘iets voor vrouwen’, terwijl het hartstikke pittig kan zijn.” De workshop bleek succesvol: Een aantal van de mannen die aan de workshop meededen, komen nog steeds in Ina’s lessen.”Een succes dus. In januari begin ik met de tweede mannenworkshop!"

Voordeel yoga voor werknemers

Bedrijven hebben baat bij het inhuren van een yogadocent, denkt Ina. “Eén op de vier mensen heeft een slaapstoornis. Yoga kan daar een oplossing voor bieden: het helpt je makkelijker in slaap te komen, door de ontspannende werking.” Bovendien zijn werknemers die aan yoga doen, beter in staat stress bij zichzelf te signaleren. Ina: “Door yoga staan ze beter in contact met zichzelf. Daardoor wordt hun opmerkzaamheid groter en hebben ze het sneller door als ze niet lekker in hun vel zitten.”

In de toekomst wil Ina het liefst haar kennis over het imago, de identiteit en de organisatie van bedrijven nog meer koppelen aan yoga. “Wat drijft de ondernemer, hoe kan hij zich goed neerzetten en hoe kan zijn bedrijf beter in balans komen. Hierbij kan ik zowel mijn opleidingsachtergrond als mijn yogalessen inzetten.”

Auteur

Lenneke Arts