'Ondernemer met personeel blijer dan zzp'er'

Personeel zorgt voor gevoel van onafhankelijkheid en zekerheid

16 april 2012

Ondernemers met werknemers zijn gelukkiger in hun werk dan zelfstandigen zonder personeel.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Onderzoeker Jolanda Hessels licht tegenover NUzakelijk toe: "Personeel is een indicatie van succes en groei. Het vergroot kansen, maakt je onafhankelijk en geeft de gelegenheid het werk zo in te richten als je zelf wilt. Dat maakt het werk leuk. Bovendien wordt het hebben van werknemers geassocieerd met betere groei- en overlevingskansen van de onderneming. Dat heeft een positief effect op het gevoel van baanzekerheid voor de ondernemer."

Werkgevers versus werknemers

In het onderzoek zijn niet alleen ondernemers mét en ondernemers zonder personeel met elkaar vergeleken, ook het geluksgevoel van werknemers is naast dat van ondernemers gehouden. Ondernemers zijn blijer met hun werk dan werknemers. Werknemers scoren daarentegen hoger op het gevoel van zeker zijn van hun baan. 

Ondernemer uit vrije wil of vanuit 'moeten'?

Een belangrijke maatstaaf voor het geluksgevoel van een ondernemer is of hij ondernemer is uit vrije wil of uit noodzaak. Mensen die vanuit werkloosheid niet veel anders konden dan kiezen voor het ondernemerschap zijn minder gelukkig dan de mensen die bewust hebben gekozen voor het ondernemerschap omdat ze een kans zagen

Bron: NUzakelijk