Hoe krijg ik bevlogen personeel?

Begin al bij de sollicitatieprocedure

03 augustus 2012

De beste medewerkers die je kunt hebben zijn de mensen die niet naar hun werk gaan om geld te verdienen, maar die zin hebben om een dag inhoudelijk bezig te zijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Sollicitatie

Je kunt bedenken hoe je je huidige personeel bevlogen maakt, maar je kunt ook beginnen bij het begin: hoe neem je bevlogen mensen aan? De kunst is om je sollicitatieprocedure zó in te richten dat je de meest bevlogen mensen eruit pikt. Hoe doe je dat?

  • Voordat je personeel gaat werven, zet je op een rijtje wat je ambitie, visie en je belangrijkste waarden zijn. Laat die zaken doorklinken in de vacature of in het functieprofiel, zodat je sollicitanten weten wat je zoekt. En onderzoek via sollicitatiegesprekken of de door jou uitgekozen kandidaten ook daadwerkelijk aansluiten op je visie en waarden. Hoe bevlogen iemand ook is in zijn vak, als diegene niks heeft met jouw waarden of visie, moet je je afvragen of diegene wel bevlogen kan worden binnen jouw onderneming. 

  • Vraag een sollicitant in het gesprek wat hij nodig heeft in een baan. Is dat uitdaging, sfeer, veel contact? Besluit je deze persoon aan te nemen, dan weet je al wat diegene enthousiasmeert. Maak een goede start met je nieuwe werknemer, des te meer stuur je op bevlogenheid. 

  • Onderzoek in het sollicitatiegesprek hoeveel groeipotentie er in je sollicitant zit en of hij ook de wil heeft om verder te kijken dan zijn huidige functie. Iemand die nog veel kan groeien, zal meer bevlogen zijn in zijn werk. Hij wil tenslotte zijn doelen halen en verder komen in je bedrijf.

Functie 

Door de juiste functie bij je werknemers te zoeken, zorg je dat ze gemotiveerd blijven in hun werk. Misschien is een van je werknemers uitgekeken op zijn oude functie, zoekt hij meer uitdaging of past ander werk simpelweg beter bij hem? Hoe beter een functie bij je werknemer past, hoe meer bevlogen hij aan het werk zal zijn. Blijf daarom regelmatig in gesprek met je werknemers, om te zien of ze nog blij zijn met hun functie.  

Uitdaging

Ook al zit je werknemer in de voor hem perfecte functie, het is wel de kunst dat ook zo te laten blijven. Bied je werknemers daarom regelmatig een training aan. Na zo'n dag kijken ze weer met een frisse blik naar hun functie en leren ze de nieuwste snufjes op hun vakgebied. Daardoor blijven je werknemers uitdaging vinden in hun werk.

Energiebronnen

Bevlogenheid ontstaat door de uitdaging die iemand uit zijn functie haalt, maar ook door andere energiebronnen op de werkvloer. Een energiebron helpt je medewerker extra inspanning leveren bij het behalen van en vasthouden aan een doel. Voorbeelden van energiebronnen zijn verbondenheid, sfeer, waardering en uitdaging. Geef je werknemers complimenten als ze die verdienen en laat die waardering ook blijken in de vorm van bijvoorbeeld een informeel uitje. Ga met het hele team uit eten zonder het constant over werk te hebben.

Meetbaar

Bevlogenheid kun je meten met de Energiemeter. De Energiemeter meet de tevredenheid, de werkdruk én de bevlogenheid in jouw organisatie. Jouw werknemers vullen een online vragenlijst in en op basis daarvan wordt een integrale analyse gemaakt. De Energiemeter geeft je niet alleen een snelle ‘foto’ van hoe jij ervoor staat, maar geeft ook inzicht in toekomstige arbeidsprestaties. Van het verhogen van de klanttevredenheid, het verlagen van het aantal ongevallen, verzuim en (ongewenst) verloop, tot het verbeteren van de productiviteit (Bron: 365/Zin).