Werknemer vaker tevreden over baas

Vertrouwen in werkgever voor het eerst sinds 2008 gestegen

19 maart 2013

Personeelsleden hebben voor het eerst sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008 weer meer vertrouwen gekregen in hun werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van Great Place to Work. Op vrijwel alle vlakken zijn werknemers positiever dan een jaar eerder.

Voor het jaarlijkse onderzoek zijn 27.000 Nederlandse werknemers ondervraagd.

Van de werknemers vindt 88 procent dat zijn of haar werk van belang is. Dat was in 2012 nog 85 procent. Bijna drie op de vier (74 procent) is trots op wat het bedrijf heeft bereikt, 5 procent meer dan een jaar eerder. Werknemers vinden ook vaker dat hun baas respect voor hen heeft en geloofwaardig en eerlijk is.

Betrokken bij beslissingen

Daarnaast zegt 58 procent van de werknemers te worden betrokken bij beslissingen die invloed hebben op zijn of haar werk. Van de respondenten zegt 84 procent  als volwaardig lid van de organisatie te worden gezien, ongeacht zijn of haar positie. Ruim driekwart heeft ook het vertrouwen dat zijn werkgever alleen mensen zal ontslaan als het echt niet anders kan.

Minder plezier

Ondanks het gestegen vertrouwen in de baas, verwachten werknemers minder lang bij hun werkgever te blijven en gaan zij met minder plezier naar hun werk dan vorig jaar. Volgens Erik van Riet, directeur van Great Place to Work Nederland, is dit ook een teken van economisch herstel. Werknemers zijn minder gericht op behoud van hun baan en durven hun dromen weer na te jagen.

Het is fijn dat werknemers vaker tevreden zijn, maar dit betekent niet dat zij ook bevlogen zijn, waarschuwt Wilmar Schaufeli, hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. En het zijn de bevlogen mensen die het verschil maken. Lees hier hoe je ervoor kunt zorgen dat je personeel meer bevlogen wordt. 

Auteur

Marlou Visser