Bedrijfskleding

Het visitekaartje van je bedrijf

03 augustus 2012

Bedrijfskleding is populair. Na de grote bedrijven gaan nu ook steeds meer middelgrote en kleine bedrijven over tot het invoeren van speciale bedrijfskleding voor hun medewerkers. Waar moet je op letten?

Voor het gemak onderscheiden we twee soorten bedrijfskleding: werkkleding en bedrijfskleding. Onder bedrijfskleding verstaan we vooral kleding voor kantoor- en winkelpersoneel. De term werkkleding wordt gebruikt voor de kleding van technisch personeel in werkplaatsen, garages en in de bouw.

Eisen aan bedrijfskleding

Er zijn, met uitzondering van werkkleding voor technisch personeel, geen wettelijke verplichtingen gesteld aan bedrijfskleding. Toch is het verstandig om als werkgever aan de veiligheid van je personeel te denken en dat ook door te voeren in je bedrijfskleding. Voor koeriers die in de winter vaak buiten moeten zijn is een dikke warme jas geen overbodige luxe. Door hier rekening mee te houden beperk je ook het risico van verhoogd ziekteverzuim.

Bedrijfskleding op maat

Het is niet altijd nodig om voor het gehele bedrijf of voor de gehele instelling precies dezelfde kleding aan te schaffen. Vaak is er variatie mogelijk binnen eenzelfde stijl. Ook kan een uitgebreid pakket worden samengesteld, met T-shirts, truien, overhemden en jassen. Het is overigens niet verplicht (met uitzondering van technisch personeel) om bedrijfskleding aan te bieden. Afspraken over bedrijfskleding worden doorgaans opgesteld in de arbeidsovereenkomst.

Kopen of huren

Investeren in bedrijfskleding kan een erg kostbare aangelegenheid zijn. Je kunt bedrijfskleding natuurlijk kopen, maar de mogelijkheid bestaat ook om de kleding te huren.

  • Kopen: Een belangrijk voordeel bij het kopen van bedrijfskleding is dat je niet bent gebonden aan een huurovereenkomst. Bij koop van bedrijfskleding kun je ook zelf bepalen waar en welke bedrijfskleding je aanschaft en wanneer een kledingstuk vervangen dient te worden.

  • Huren: Bij het huren van kleding wordt de investering verspreid over een langere periode en betaal je ook alleen maar de kledingstukken die daadwerkelijk in omloop zijn. Je hoeft geen voorraad aan te leggen en elke medewerker heeft voldoende kledingstukken in de juiste maat. Ook een reparatieservice is vaak opgenomen in een huurcontract en kan je veel geld besparen.

Onderhoud

Reiniging en ander onderhoud van de kleding kan vrij complex zijn. Steeds vaker houden wasserijen en speciale reinigingsbedrijven zich daarom bezig met de verzorging en reiniging van de bedrijfskleding. Mocht er ook iets fout gaan bij de reiniging zijn die bedrijven daarvoor aansprakelijk en het uitbesteden van reiniging bespaart je een hoop tijd en moeite.

Belasting

De vergoeding voor het aanschaffen en het onderhoud (wassen, reinigen) van bedrijfskleding is onbelast. De kleding moet wel alleen op het werk gedragen worden en binnen het bedrijf blijven. Personeel mag dus niet zelf de kleding mee naar huis nemen om te wassen.     

Het kiezen van kleding

Bedrijfskleding is het visitekaartje van je bedrijf. Daarom is het belangrijk om te bedenken wat het imago is dat je uit wilt stralen als bedrijf. Een zakelijke uitstraling wordt al snel bereikt door het dragen van een kostuum, terwijl een T-shirt of sweater een wat meer nonchalante uitstraling heeft. Belangrijk is in elk geval dat de bedrijfskleding goed aansluit bij de huisstijl van je bedrijf. Dus zijn al je logo's en kleurstellingen oranje, dan is het logisch om ook voor kleding te kiezen waar oranje in verwerkt is. Ook het plaatsen van een logo is belangrijk, zo zorg je voor herkenbaarheid. Een naam of functie van een werknemer kun je eventueel door middel van een batch duidelijk maken.

Het wegdoen van oude kleding

Ga je de bedrijfskleding en/of schoenen van je bedrijf vervangen? Verkopen is vaak onmogelijk. Overweeg daarom eens om de oude kleding te doneren aan Humana. Twee vliegen in één klap: Jij hebt een plek gevonden voor je overtollige kleding en Humana kan er ontwikkelingsprojecten mee steunen. De organisatie geeft je de garantie dat je bedrijfskleding niet in Europa terecht komt, dat het traject kosteloos voor je wordt geregeld en dat je kleding naar de door jou gewenste afzetbestemming gaat. Iets voor jou? Neem contact op met Humana.