Vakcentrale CNV: Flexwerkers worden duurder

Werkgevers betalen meer WW-premie voor tijdelijke krachten

15 december 2009

Als het aan de Vakcentrale CNV ligt gaan werkgevers een hogere WW-premie betalen voor werknemers die niet in vaste dienst zijn. Maar er is ook positief nieuws te melden: in de plannen gaan werkgevers minder premie betalen voor vaste krachten.

Volgens CNV-voorzitter wil hij de trend doorbreken dat steeds meer bedrijven 'wegwerppersoneel' gebruiken. Nu dumpen volgens nog teveel werkgevers hun flexwerkers na afloop van hun contract in de WW. Deze is daar volgens Paas: "Nooit voor bedoeld."

Uit onderzoek blijkt volgens de NCV-topman dat bijna de helft van de mensen die een beroep doen op de WW een tijdelijk contract had. Bovendien heeft slechts vier op de tien tijdelijke krachten uitzicht op een vaste baan. "De hele maatschappij draagt daarvan de lasten", aldus Paas. Daarom wil hij onder het mom 'de vervuiler betaald' werkgevers die tijdelijk personeel in dienst nemen extra belasten.

Maar daar staat ook wat tegenover. Als werkgevers investeren in scholing voor hun flexwerkers kunnen zij de extra kosten terugverdienen. Bovendien betalen werkgevers een lagere premie voor personeel dat in vaste dienst is.

Bron: CNV