“Er is te lang geen aandacht geweest voor het personeel”

Marjolijn van den Bouwhuijsen vertelt over duurzame inzet van personeel

06 september 2018

Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen in ‘s-Hertogenbosch heeft het roer omgegooid. Zij besteden nu extra aandacht aan duurzame inzet van hun personeel. “Daar is te lang geen aandacht voor geweest”, vindt Marjolijn van den Bouwhuijsen, opleidingscoördinator bij het bouwbedrijf.

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

E-book Eerste hulp bij Groeien

Ruim twee jaar geleden ging Marjolijn bij het familiebedrijf van haar man werken. Rond die tijd ging ze, in overleg met haar adviseur, nadenken over verbeteringen wat betreft de inzetbaarheid van hun 35 werknemers. “Mijn adviseur van Fundeon kwam met het idee om ons aan te melden voor de subsidie van het project ‘Excelleren in Brabant’. Dat zijn we toen uit gaan werken en uiteindelijk hebben we die eenmalige subsidie gekregen.”

Cursus

Ze kregen bijna 6000 euro van Excelleren in Brabant, met een eigen bijdrage van bijna 3000 euro. Excelleren in Brabant is een project dat erop gericht is om de leercultuur binnen mkb-bedrijven te stimuleren. Dit gebeurt vaak in de vorm van een training of cursus. “We hebben van het geld eerst een algemene bedrijfsscan gedaan, door middel van een vragenlijst. Bijna alle werknemers, zowel op kantoor als de mensen die op de bouw werken, hebben die anoniem ingevuld. Aan de hand daarvan konden wij zien waar we dingen konden verbeteren.

“Vervolgens hebben we allemaal een cursus over duurzame inzetbaarheid van personeel gehad, waarbij bij de werknemers bewustwording gecreëerd werd dat ze zelf ook verantwoordelijkheid dragen voor hun gezondheid. Daarmee bedoel ik dat ze niet zomaar klakkeloos moeten doen wat hen gezegd wordt, maar zelf ook moeten nadenken over dingen. En dan heb ik het niet alleen over werk, maar ook over eetgedrag en hoeveel ze bewegen.”

Knelpunten

Uit de resultaten van die scan, kon Marjolijn precies zien waar de knelpunten bij werknemers lagen. “Er zijn bijvoorbeeld veel mensen met rugklachten. Tijdens de cursus kwam er een fysiotherapeut langs, die precies heeft laten zien hoe ze moeten tillen en sjouwen. Zo is hun lichaam tenminste niet helemaal ‘op’ tegen de tijd dat ze met pensioen gaan. Ook hebben we een aantal mensen die last hebben van stress, zij worden hier nu bij geholpen.”

Persoonlijke hulp

“We zitten momenteel in de fase dat we aan het kijken zijn naar individuele hulp. Wie heeft wat nodig en wat kunnen wij daarbij betekenen? Er is zelfs een aantal mensen dat heeft aangegeven verder te willen leren dan alleen het volgen van de cursus. Er is iemand die nu loopt bij een voedingscoach, zodat die persoon het eetpatroon aan kan passen. We hebben na de cursus ook standaard fruit in de kantine gelegd, waar het eerst nog saucijzenbroodjes waren. Maar het is aan de werknemers zelf om te kiezen wat zij zullen eten. Daar ligt hun eigen verantwoordelijkheid.”

Toekomst

Er is nu veel meer aandacht voor personeel bij Van den Bouwhuijsen, en dat wil Marjolijn ook graag zo houden. “Veel mensen raken natuurlijk heel enthousiast tijdens zo’n cursus en nemen zich voor om bepaalde dingen te blijven doen. Maar na verloop van tijd moet je jezelf hieraan blijven herinneren, anders zakt het weg. Dus ik ben nu aan het bedenken hoe ik die aandacht op de lange termijn vast kan houden. Bijvoorbeeld met het kerstpakket en tijdens de evaluatiegesprekken.”

Auteur

Romy Donk