Hoe je de beste mensen vindt in een krappe arbeidsmarkt

03 januari 2020

De Nederlandse economie draait op volle toeren en als gevolg daarvan is het werkloosheidspercentage in februari gedaald naar het laagste niveau sinds 2003. Omgerekend had 3,4 procent van de beroepsbevolking in februari 2019 geen baan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dat is een prettige situatie voor kandidaten die op zoek zijn naar een (andere) baan, maar veel bedrijven ondervinden hierdoor problemen met het vinden van personeel. Een eenvoudige vacature plaatsen is vaak niet meer voldoende om die kandidaten te werven waarnaar u op zoek bent; 77 procent van de ondernemers geeft aan dat het moeilijk is om de juiste mensen te vinden.

Een van de oorzaken daarvan zijn vacatureteksten die door sollicitanten als onduidelijk worden ervaren. Zo wordt de functieomschrijving vaak verwarrend gevonden en ontbreekt belangrijke informatie of is de tekst te lang. Een aantal tips voor het maken van een goede vacaturetekst vindt u hier. Ook het plaatsen van de vacature is van groot belang: waar levert deze de meeste en de beste kandidaten op? Op verzamelsites, op specialistische sites, via social media of een combinatie hiervan? En hoe denkt u over mobiele sollicitaties, die een groot bereik onder millennials opleveren?

Steeds vaker kiezen ondernemers voor hulp bij het vinden van geschikte kandidaten voor vacatures. Dat bespaart niet alleen kostbare tijd, maar is ook vanuit bedrijfsoogpunt van belang - veel bedrijven ervaren momenteel belemmeringen door een tekort aan personeel.

De hulp bij het vinden van personeel kan bijvoorbeeld bestaan uit het optimaliseren van de vacaturetekst of uit advies voor het plaatsen van de vacature op de juiste en best bezochte sites. Dit is ook zeker aan de orde wanneer u op zoek bent naar internationaal personeel, passieve kandidaten of vakantiekrachten.

Een andere mogelijkheid is om zelf op zoek te gaan naar geschikte kandidaten door databases met actuele CV’s te raadplegen. Vanuit zo’n database kunt u direct contact opnemen met een kandidaat. Hier kunt u uitproberen hoe zo’n database werkt.

Kortom: ook in deze tijd met veel krapte op de arbeidsmarkt kunnen ondernemers met advies en efficiënte hulp de gedreven kandidaten vinden waar ze naar op zoek zijn.